Szakszuka po Jemeńsku

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Szakszuka to sadzone jajka gotowane w pikantnym sosie z ostrych papryczek i pomidorków z czosnkiem i przyprawami. Danie pochodzi z Bliskiego wschodu i Afryki północnej.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • cebula połowa
    ostre papryczki 2 szt.
    pomidorki koktajlowe 5 szt.
    jajka kurze 2 szt.
    bardzo ostry sos z papryk habanero 1 łyżka
    czosnek 2 ząbki
    kumin do smaku
    sól do smaku
    pieprz ziołowy do smaku
    świeża bazylia do posypania 2 gałązki
    tłuszcz do smażenia 3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Śniadanie Szakszuka

Szakszuka po jemeńsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szakszuka po Jemeńsku. 1. Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojone w plasterki ostre papryczki i cebulę. Wymyte pomidorki kroimy na połówki i dodajemy do smażących się warzyw, smażymy do momentu kiedy pomidorki puszczą sos, a cebula i papryczki będą miękkie. Całość doprawiamy solą, pieprzem i kuminem do smaku, dodajemy pokrojone ząbki czosnku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, wbijamy jajka i gotujemy w tym warzywnym sosie do ścięcia się białka. Białka możemy lekko pomieszać, żółtek nie ruszamy. Całość posypujemy drobno pokrojoną bazylią lub innym pokrojonym świeżym zielem. Szakszukę jemy prosto z patelni lub podajemy ją na talerzu.

    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować