Na ciasto:
0.4kg mąki
10dag drożdży
75ml mleka
75ml wody
1 łyżka oleju
sól, pieprz
Na farsz:
4 jajka
pulpa pomidorowa (lub zwykły koncentrat/sos do pizzy)
kilka plastrów wędliny
kilka plastrów żółtego sera
ok. 10 pomidorków koktajlowych
przyprawy do smaku
Łódeczki z jajkiem ala szakszuka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
W misce rozrabiamy drożdże.
Do wyrośniętego rozczynu wsypujemy wszystkie składniki i wyrabiamy.
Ciasto powinno odchodzić od rąk, być miękkie, ale nieco lepkie.
Zostawiamy do wyrośnięcia.
2.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części.
Każdą część rozwałkujemy na cienki placek (ok. 0.5cm grubości).
Po dwóch stronach, na brzegach smarujemy ciasto pulpą lub koncentratem. Układamy pokrojoną w plastry wędlinę i zawijamy.
Rogi zwiniętych brzegów sklejamy ze sobą tak, aby wyszedł kształt łódki.
3.Do tak zrolowanego ciasta wbijamy jajko (możemy też spód posmarować pulpą, ale nie jest to konieczne).
Posypujemy je przyprawami, a następnie układamy pokrojony lub starty żółty ser, trochę wędliny i pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe.
4.Łódeczki wstawiamy do piekarnika z funkcją góra-dół rozgrzanego do 190 stopni.
Pieczemy do wybranej konsystencji jajka (ok. 5-9 min).
5.Podajemy od razy po wyjęciu z piekarnika.
Łódeczki możemy udekorować świeżo posiekanym szczypiorem.
Porady
Ciasto należy rozwałkować cienko, aby zdążyło się upiec zanim jajko całkowicie się zetnie.
Komentarze