Szakszuka po Tunezyjsku

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Szakszuka to sadzone jajka gotowane w pikantnym sosie z ostrych papryczek i pomidorków z czosnkiem i przyprawami. Danie pochodzi z Bliskiego wschodu i Afryki

północnej.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • cebula połowa
    ostre papryczki 2 szt.
    pomidorki koktajlowe 5 szt.
    jajka kurze 2 szt.
    bardzo ostry sos z papryk habanero 1 łyżka
    czosnek 2 ząbki
    kumin do smaku
    sól do smaku
    pieprz ziołowy do smaku
    świeża bazylia do posypania 2 gałązki
    tłuszcz do smażenia 3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Śniadanie Szakszuka

Szakszuka po tunezyjsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojone w plasterki ostre papryczki i cebulę. Wymyte pomidorki kroimy na połówki i dodajemy do smażących się warzyw, smażymy do momentu kiedy pomidorki puszczą sos, a cebula i papryczki będą miękkie. Całość doprawiamy solą, pieprzem i kuminem do smaku, dodajemy pokrojone ząbki czosnku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, wbijamy jajka i gotujemy w tym warzywnym sosie do ścięcia się białka. Białka możemy lekko pomieszać, żółtek nie ruszamy. Całość posypujemy drobno pokrojoną bazylią lub innym pokrojonym świeżym zielem. Szakszukę jemy prosto z patelni lub podajemy ją na talerzu.

    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować