Pasta jajeczno-krówkowa

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Na zielonym obrusie łąk, jako szeregi
Naczyń stołowych sterczą: tu z krągłymi brzegi
Surojadki srebrzyste, żółte i czerwone,
Niby czareczki różnym winem napełnione;
Tak Adam Mickiewicz opisywał w Panu Tadeuszu surojadki, które nazywane również są:
mleczaj krówka, krówka, mlecz, mleczak, mleczan, mlecznik, mleczarka, rydz czerwony, rydz smaczny czy mleczaj smaczny. U mnie w rodzinnych stronach grzyb ten znany jest pod nazwą surojadka lub krówka. Mleczaj smaczny jak sama nazwa wskazuje jest grzybem jadalnym, który posiada bardzo charakterystyczny smak – doceniany przez jednych, znienawidzony przez innych. Grzyby te niegdyś, były bardzo popularne i cenione właśnie za swój smak i łatwość przygotowania. Wystarczy je podsmażyć na suchej patelni i lekko posypać solą. Jak sama nazwa wskazuje nadają się również do jedzenia na surowo. Grzybki bardzo ładnie się prezentują, a ich smak jest bardzo wyrazisty, dlatego lepiej nie łączyć ich z innymi grzybami, gdyż zdominują ich smak i aromat.

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
    250 g krówek/surojadek
    100 g masła
    sól morska
    pieprz kolorowy
    tymianek
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasta jajeczna

Pasta jajeczno-krówkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Na suchej patelni podsmażamy oczyszczone krówki, powinny się zrumienić. Grzyby solimy, dodajemy masło. Doprawiamy do smaku pieprzem i tymiankiem.
    Do malaksera przekładamy obrane jajka. Dodajemy grzyby razem z masłem. Miksujemy do połączenia składników. Posypujemy szczypiorkiem. Doprawiamy do smaku solą morską i pieprzem.



    Pastę proponuję podawać na grzankach chlebowych lub na podgrzanych bułkach z liściem sałaty i posypane szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby leśne Jajka Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować