Pasta jajeczno-serowa na krakersach

4.5 (193 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dzisiaj mam dla Was propozycję na nietypowe podanie pasty jajecznej, bo na krakersach. Co prawda w internecie pełno przepisów na sałatkę na krakersach, ale ja postanowiłam w ten sposób podać pastę jajeczno-serową w wielkanocnym już wydaniu. Wyszło pysznie i chyba bardzo ładnie. Nawet ze zdjęć jestem zadowolona, a dodam, że robiłam je w niezłą śnieżycę. Pasta jest pyszna, wyrazista w smaku za sprawą musztardy i nie trzeba jej solić, bo krakersy już są słone. Zróbcie koniecznie i zaskoczcie taką przekąską rodzinę lub gości. Możecie przygotować również na świąteczny stół. Zapraszam :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
    15 dag twardego sera żółtego
    1 kopiasta łyżeczki musztardy
    kilka łyżek majonezu
    pieprz czarny mielony do smaku
    pół pęczka szczypiorku
    około 24 sztuki krakersów
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Pasta jajeczno-serowa na krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek. Pięć ścieramy na tarce o dużych oczkach, a jedno osobno na drobnych oczkach.
    Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach, 5 dag odkładamy do dekoracji.
    Szczypiorek płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie drobno siekamy i jedną łyżkę odkładamy do dekoracji.
    Starte jajka, ser, szczypiorek, majonez i musztardę dokładnie ze sobą mieszamy i przyprawiamy do smaku pieprzem.
  • 2. Krakersy układamy na talerzu i smarujemy pastą, przekładamy je do wyczerpania składników. Wierzch smarujemy cieniutko majonezem, posypujemy odłożonym startym jajkiem, serem żółtym i na koniec posypujemy szczypiorkiem.
    Podajemy od razu lub schłodzone z lodówki, im dłużej przekąska postoi tym bardziej krakersy zmiękną.
    Smacznego życzę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Nabiał Ser żółty Szczypiorek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować