Rumiane bułeczki na mące pszenno razowej z pieczarkami i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na maśle szkle pokrojoną w kostkę cebulę , dodaję pokrojone w plasterki pieczarki , podsmażam, gdy cały płyn odparuje doprawiam solą , harissą i pieprzem. Do wystudzonych pieczarek dodaję starty ser, koperek, mieszam.
2.Składniki zaczynu mieszam , odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia. Do mąki pszennej dodaję mąkę pszenną razową, zaczyn, jogurt, olej, sól, wodę , zagniatam elastyczne , sprężyste ciasto, podsypuję mąką, nakrywam ściereczką, pozostawiam na około godzinę.
3.Ciasto dzielę na osiem części, z każdej formuje placek, na każdy nakładam po łyżeczce keczupu, farsz, zlepiam bułeczki, formuje, układam na blasze. Bułeczki smaruje mlekiem , po około 15 minutach wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni , piekę około 20 minut. Po tym czasie bułeczki posypuję dodatkowym serem, wstawiam do piekarnika na 2 minut, gotowe , podaję :)
Komentarze