Bułeczki na wodzie z kurczakiem , szpinakiem i serem typu feta

wyświetlono: 403 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Tak przygotowane bułeczki nie zabierają nam wiele co do przygotowania z dnia codziennego , a radość ogromna gdy znikają w oka mgnieniu :) Aromat rozchodzący się przy pieczeniu szybko zwabi domowników do ich skosztowania :)

opublikowany: 02.08.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 1 godz. 10 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Zaczyn :
    1/2 szklanki ciepłej wody
    50 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    Ciasto :
    zaczyn +
    3 szklanki mąki pszennej
    1 /2 szklanki ciepłej wody
    2 łyżki jogurtu typu greckiego
    4 łyżki oleju - u mnie słonecznikowy
    1/2 łyżeczki soli
    Farsz :
    2 filety z piersi kurczaka
    100 g liści szpinaku
    100 g sera typu feta
    2 ząbki czosnku
    4 łyżki oleju
    sól i czarny mielony pieprz do smaku
    Dodatkowo :
    1 zmieszane jajko
    sezam biały do posypania
    duża blacha wyłożona papierem do pieczenia
    odrobina oleju
Ocena:

(średnia 4.67 z 12 głosów)

Bułeczki na wodzie z kurczakiem , szpinakiem i serem typu feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki zaczynu mieszam , odstawiam na około 20 minut do wyrośnięcia .
  • Bułeczki na wodzie z kurczakiem , szpinakiem i serem typu feta 2. Do mąki dodaję zaczyn , wodę , jogurt , sól , olej , zagniatam sprężyste ciasto do momentu aż zacznie odstawać od ręki , podsypuję mąką , nakrywam ściereczką , pozostawiam do wyrośnięcia na około 30 minut .
  • Bułeczki na wodzie z kurczakiem , szpinakiem i serem feta 3. Mięso kroję w kostkę , podsmażam na oleju , dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek , jogurt , liście szpinaku , podsmażam do odparowania płynu , doprawiam solą i mielonym pieprzem , studzę . Dodaję pokruszony ser typu feta , mieszam .
  • Bułeczki na wodzie z kurczakiem , szpinakiem i serem typu feta 4. Ciasto przygniatam dłońmi , formując koło , kroję po przekątnej na 8 części .
  • Bułeczki na wodzie z kurczakiem , szpinakiem i serem typu feta 5. Dłonie maczam w oleju , na każdą część ciasta nakładam porcję farszu , formuję bułeczki , układam na blasze w odstępach . Bułeczki smaruję zmieszanym jajkiem , posypuję sezamem , odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia , piekę w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 20 minut na rumiano .

Porady

Bułeczki możemy posypać np . czarnuszką bądź ziarnami słonecznika czy dyni :)

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE