Dietetyczna szarlotka na mące razowej

4.51 (194 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Nigdzie nie jest powiedziane, że podczas diety musimy koniecznie rezygnować z ulubionych potraw i deserów. Jak dla mnie odmawianie sobie wszystkiego to totalna głupota, średniowiecze jakiś czas temu minęło, moda na emo chyba też, a wraz z nimi boom na umartwianie się...
Wiele potraw da się przyrządzić w zdrowszej, mniej kalorycznej, a równie smacznej wersji. Zresztą nie oszukujmy się, ale to też nie zawsze jest konieczne. Nie jemy ciasta codziennie, tak samo jak nie codziennie mamy na obiad schabowe, mielone czy gołąbki :) Tak samo od kawałka szarlotki raz na jakiś czas czy łyżeczki masła do przygotowania potrawy, od jednej porcji nikt nie utył nagle pięć kilo...
Przepis podpatrzyłam u Justyny z bloga Nastoletnie Wypiekanie. Przygotowałam z nieco większej porcji, do nadzienia dodałam odrobinkę miodu i w myśl powyższej własnej zasady, posypałam lekko cukrem pudrem. Od łyżeczki miodu i odrobinki cukru nikt nie utył :)
P.S.: Jest to kolejne ciasto, do którego przygotowania zapaliła się moja córeczka, a mi przypadła tylko obsługa piekarnika i kuchenki :)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki podane na formę 26cm.

    Przygotuj:
    Kruche ciasto:
    - 2 łyżki oleju kokosowego (w stałej konsystencji)
    - 170g mąki pszennej pełnoziarnistej
    - 70g mąki kukurydzianej
    - 50g ksylitolu
    - 3 żółtka
    Warstwa jabłkowa:
    - 6 sporych jabłek
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - 1 czubata łyżeczka cynamonu
    - 1 spora łyżka naturalnego miodu
    Dodatkowo:
    - 3 białka
    - 1 łyżka ksylitolu
Wystaw ocenę:

4.51 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka

Dietetyczna szarlotka na mące razowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej kokosowy roztapiamy i lekko studzimy, żeby był tylko ciepły.
    Wszystkie składniki na kruche ciasto umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto. Ma być zwarte i jednolite. Jeśli będzie zbyt suche, dodajmy kilka łyżek wody.
  • 2. Formę smarujemy olejem kokosowym i lekko posypujemy mąką. Około połową ciasta wylepiamy dno formy. Podpiekamy w 180 stopniach przez około 15 minut. Studzimy.
  • 3. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w cieniutkie plasterki. Zalewamy sokiem z cytryny i dodajemy cynamon. Dusimy przez kilka minut, aż zmiękną i trochę się ''rozklapciają'' :)
    Zestawiamy z ognia i studzimy. Kiedy lekko przestygną, dodajemy miód i starannie mieszamy.
    Ostudzone jabłka wykładamy na podpieczony spód i równamy.
  • 4. Białka lekko podbijamy ze szczyptą soli i ksylitolem. Bardzo leciutko, mają się ledwie spienić.
  • 5. Resztę ciasta kruszymy lub wyskubujemy na podbite białka. Lekko dociskamy dłonią. Dopiekamy w 180 stopniach przez kolejnych 30-35 minut.

    Kroimy ostudzone ciasto - ciepłe może się rozłazić.
    Ostudzone możemy posypać cukrem pudrem. Ale nie posypane też będzie pycha :))







    Smacznego!!!!

Porady

1. Do masy jabłkowej można dodać jeszcze trochę imbiru - smak będzie o wiele bogatszy, choć i bez niego jest pycha :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować