REKLAMA

Koperkowe bułeczki z pieczarkami i serem mozzarella

wyświetlono: 218 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 1

Te bułeczki zachwycają nie tylko smakiem lecz i aromatem . Wykonanie ich nie sprawia trudności , a radość ogromna gdy w locie znikają już prosto z blachy :)

opublikowany: 04.05.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Farsz :
    500 g pieczarek
    1 cebula
    2 łyżki masła
    150 g sera mozzarella żółtego
    1 łyżka posiekanego lubczyku
    sól i czarny mielony pieprz do smaku
    Zaczyn :
    40 g drożdży
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka cukru
    Ciasto :
    zaczyn+
    3 szklanki mąki pszennej +do podsypania
    2 łyżki posiekanego koperku
    4 łyżki oleju - u mnie rzepakowy
    1/2 szklanki jogurtu naturalnego
    1 jajko
    1 płaska łyżeczka soli
    Dodatkowo :
    4 łyżki mleka
    2 łyżki oleju
    słonecznik , mak - wedle uznania
    duża blacha wyłożona papierem do pieczenia
Ocena:

(średnia 5 z 7 głosów)

Jak zrobić Koperkowe bułeczki z pieczarkami i serem mozzarella?
Sposób przygotowania:

  • Koperkowe bułeczki z pieczarkami i serem mozzarella 1. Pieczarki kroję w pół plasterki .
    Na maśle szkle pokrojoną w kostkę cebulę , dodaję pieczarki , duszę aż płyn całkowicie wyparuje , studzę .
    Do pieczarek dodaję lubczyk , starty na tarce o dużych oczkach ser , doprawiam solą i pieprzem , mieszam .
  • Koperkowe bułeczki z pieczarkami i serem mozzarella 2. Składniki zaczynu mieszam , odstawiam na około 20 minut aż podrośnie .
    Do mąki dodaję zaczyn , olej , koperek , jajko , jogurt , sól , zagniatam ciasto , do momentu aż zacznie odstawać od ręki .
    Ciasto podsypuję mąką , nakrywam ściereczką , pozostawiam na pół godziny do wyrośnięcia .
  • Koperkowe bułeczki z pieczarkami i serem mozzarella 3. Ciasto dzielę na osiem części , palce dłoni maczam w oleju , formuję placki , nakładam farsz , zlepiam bułeczki , układam na blasze .
  • Koperkowe bułeczki z pieczarkami i serem mozzarella 4. Bułeczki smaruję mlekiem , posypuję ziarnami słonecznika lub makiem , pozostawiam na około 15 minut do wyrośnięcia .
    Bułeczki piekę około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni :)

Porady

Jeśli nie lubimy ziaren , nie musimy nimi posypywać bułeczek lecz warto posmarować je mlekiem , ładnie błyszczą :)

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: 2milutka IMG_20190918_121058

Zapiekane bułeczki z pieczarkami i serem

Smaczne i szybkie bułeczki zapiekane , pomysł zarówno na śniadanie jak i ciepłą kolację !

kategoria: bułki Zapiekanki Ser opublikowany: 07.01.2020 | wyświetlono: 5604 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE