BURACZANE FOUGASSE Z CZARNUSZKĄ I CHRUPIĄCYMI ORZECHAMI

0 (0 ocen)

  • 60 min

Fougasse to obecnie bardzo modne, a w dodatku bardzo łatwe do wykonania pieczywo.Jest francuskim „odpowiednikiem” znanej i lubianej włoskiej foccaci.Ma bardzo specyficzny kształt liścia, chrupiącą skórkę i miękkie, puszyste wnętrze.Idealna na drugie śniadanie, podwieczorek albo przekąska.

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 5 szt )

    * mąka pszenna typ 650 – 550 g
    * burak – 1 szt ( ok. ¾ szkl startego )
    * woda – 250 ml
    * świeże drożdże – 25 g
    * cukier – 1 łyżka
    * sól – 1 łyżeczka
    * oliwa z oliwek – 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Bułki Focaccia

Buraczane fougasse z czarnuszką i chrupiącymi orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Buraka pieczemy w folii do miękkości, studzimy, kroimy w drobną kostkę, a następnie miksujemy z wodą na gładkie puree.

    Drożdże wrzucamy do miseczki, dodajmy cukier, odrobinę letniej wody i odstawiamy na ok. 15 minut.

    Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy zaczyn, sól, oliwę , resztę ciepłej wody oraz buraczane puree.

    Wszystko razem dokładnie wyrabiamy mikserem ( będzie się kleić ), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

    Przekładamy na podsypany mąką blat, ponownie wyrabiamy i dzielimy na ok . 5 części.

    Z każdej formujemy liścia, dłońmi rozpłaszczamy i ostrym nożem robimy nacięcia.

    Posypujemy posiekanym orzechami oraz czarnuszką, przykrywamy i odstawiamy na ok. 40 minut.

    Wkładamy do nagrzanego na 220C piekarnika na ok 13-15 minut.

Porady

Uwaga! Na spód piekarnika wkładamy miseczkę żaroodporną wypełnioną kostkami lodu – dzięki temu piekarnik będzie naparowany!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować