Śledziowe roladki z chrupiącymi orzechami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sałatka śledziowa, w której wyrazisty smak ryby idealnie komponuje się delikatnym jajkiem, zielonym groszkiem, świeżym, pachnącym koperkiem oraz delikatnie pikantną cebulą i szczypiorkiem. Roladki wzbogacone chrupiącymi kawałkami orzechów smakują obłędnie, świetnie wyglądają i z pewnością będą hitem każdego stołu, a przy tym zaskoczą wszystkich naszych gości, stając się królem przystawek każdej imprezy.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 12 płatów śledziowych marynowanych

    Składniki na sałatkę:
    2 płaty śledziowe solone a la Matjas
    4 jajka
    80g orzechów włoskich
    120g zielonego groszku
    1 cebula
    1/2 pęczka koperku
    1/2 pęczka szczypiorku
    2 łyżki śmietany
    1 łyżka majonezu
    1 łyżeczka musztardy
    1 łyżka octu
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Śledziowe roladki z chrupiącymi orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety śledziowe solone namoczyć w czystej wodzie z dodatkiem octu, przez około 3-4 godziny. Po tym czasie pokroić w większą kostkę.
  • 2. Jajka ugotować na twardo, a następnie pokroić w mała kostkę.
  • 3. Orzechy drobno posiekać.
  • 4. Zielony groszek ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku.
  • 5. Cebulę pokroić w małą kostkę, a koperek i szczypiorek drobno posiekać.
  • Śledziowe roladki z chrupiącymi orzechami 6. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do dużej miski, dodać majonez, musztardę, śmietanę i całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wstawić do lodówki na około 30 minut aby smaki się przegryzły.
  • 7. Po tym czasie na każdy marynowany płat śledziowy nałożyć dość sporą ilość sałatki i zwinąć w rulon. Wierzch udekorować koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować