Fougasse to regionalna specjalność Prowansji o niezwykłym kształcie i smaku. Często je piekę na rodzinne wypady poza miasto.
16 godz.
Składniki:
zaczyn: 1 szklanka mąki żytniej razowej 3/8 szklanki wody 2 g soli szczypta drożdży instant ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 1 i 4/5 szklanki wody 10 g soli 3 g drożdży instant 30 g oliwek czarnych bez pestek 1 łyżka oliwy z oliwek sezam do posypania
Fougasse z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Dzień wcześniej robimy zaczyn :mieszamy drożdże ,wodę ,mąkę i sól aż do osiągnięcia gładkiego ciasta.Przykrywamy i przechowujemy 12 godz. w temperaturze 22 stopni . 2.Następny dzień . Wkładamy do miski mąkę ,wodę,sól,drożdże - wyrabiamy aby składniki się połączyły . Następnie ciągle mieszając powoli dodajemy zaczyn, używamy do tego celu miksera ustawionego na niskie obroty .Po ok. 1 min.zwiększamy obroty na średnie i dodajemy oliwę z oliwek ,wyrabiamy ok.5 min. następnie zmniejszamy obroty i dodajemy oliwki,mieszamy do czasu kiedy będą równomiernie rozprowadzone w cieście. Odstawiamy na 1 godz.do wyrośnięcia w temperaturze 22 stopni . Po tym czasie ponownie lekko wyrabiamy i odstawiamy na 1 godz. . Po tym okresie dzielimy ciasto na pół, posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy je w owalny kształt i odstawiamy do wyrośnięcia na ok.1 godz. . Gdy już ciasto wyrośnie rozciągamy i formujemy w trójkąt a następnie nacinamy nożem w kształt odwróconego drzewka i rozciągamy aby nacięcia się otworzyły. Spryskujemy lekko wodą posypujemy sezamem. Pieczemy ok.20 min. w temperaturze 230 stopni.
Komentarze