Fasolka szparagowa z młodą marchewką, porem, orzechami i czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy włoskie krótko prażymy na suchej patelni.
Warzywa i porzeczkę myjemy. Z fasolki odcinamy końcówki, marchewki obieramy, porzeczki odrywamy z gronek.
Warzywa kroimy dowolnie. Możemy fasolkę pokroić na mniejsze kawałki, pora polecam pokroić na grubsze półplasterki, ładnie wygląda i super smakuje.
Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie przez 4 minuty, odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą, aby zachowała jędrność i kolor. Odstawiamy na bok.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy przez 3-4 minuty marchewki, dodajemy pora, mieszamy, nakrywamy pokrywką i dusimy przez kilka minut do miękkości. W razie konieczności podlewamy niewielką ilością wody. Dodajemy fasolkę, doprawiamy do smaku, mieszamy. Ściągamy z palnika, dodajemy orzechy włoskie, pistacje i czerwoną porzeczkę, delikatnie mieszamy.
* Możemy kilka orzechów lub kiść porzeczek odłożyć do dekoracji dania.
Smacznego :)
Porady
* Możemy tutaj użyć zarówno zieloną jak i żółtą fasolkę lub obie jednocześnie.
* Potrawa smakuje również na zimno jako sałatka.
* Ziarna pieprzu dobrze jest rozetrzeć w moździerzu.
Komentarze