Fasolka szparagowa z młodą marchewką, porem, orzechami i czerwoną porzeczką

5 (3 ocen)

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Szybkie danie wegetariańskie, idealne na letnie dni.

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g fasolki szparagowej

    250 g młodej marchewki

    1 duży por - biała część

    garść pistacji solonych, prażonych

    garść orzechów włoskich

    kilka kiści czerwonej porzeczki

    3 łyżki oleju rzepakowego

    sól

    pieprz zielony

    szczypta cukru
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Fasolka szparagowa z młodą marchewką, porem, orzechami i czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy włoskie krótko prażymy na suchej patelni.
    Warzywa i porzeczkę myjemy. Z fasolki odcinamy końcówki, marchewki obieramy, porzeczki odrywamy z gronek.
    Warzywa kroimy dowolnie. Możemy fasolkę pokroić na mniejsze kawałki, pora polecam pokroić na grubsze półplasterki, ładnie wygląda i super smakuje.
    Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie przez 4 minuty, odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą, aby zachowała jędrność i kolor. Odstawiamy na bok.
    Na rozgrzanym oleju podsmażamy przez 3-4 minuty marchewki, dodajemy pora, mieszamy, nakrywamy pokrywką i dusimy przez kilka minut do miękkości. W razie konieczności podlewamy niewielką ilością wody. Dodajemy fasolkę, doprawiamy do smaku, mieszamy. Ściągamy z palnika, dodajemy orzechy włoskie, pistacje i czerwoną porzeczkę, delikatnie mieszamy.
    * Możemy kilka orzechów lub kiść porzeczek odłożyć do dekoracji dania.
    Smacznego :)

Porady

* Możemy tutaj użyć zarówno zieloną jak i żółtą fasolkę lub obie jednocześnie. * Potrawa smakuje również na zimno jako sałatka. * Ziarna pieprzu dobrze jest rozetrzeć w moździerzu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować