Fasolka szparagowa z prażonymi orzechami i parmezanem

4.86 (7 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszna fasolka szparagowa z dodatkiem masła, prażonych orzechów włoskich oraz długodojrzewającego twardego sera to pomysł na samodzielne, letnie danie lub dodatek do pieczonych ziemniaków czy mięs.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 700 g dowolnej fasolki szparagowej
    50 g orzechów włoskich
    30 g twardego sera długodojrzewającego typu parmezan
    2 łyżki masła
    sól
Wystaw ocenę:

4.86 (7 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka szparagowa z prażonymi orzechami i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obcinamy końcówki fasoli, płuczemy ją i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Młoda fasolka gotuje się bardzo szybko. starszą będziemy gotować kilka minut dłużej.

    W trakcie gotowania fasolki prażymy pokruszone kawałki orzechów na suchej patelni.

    Ugotowaną fasolkę odcedzamy.

    Na patelni roztapiamy masło, dodajemy fasolkę i orzechy, mieszamy przez chwilę całość, doprawiamy do smaku solą. Po krótkim obsmażeniu danie jest gotowe. Gorącą fasolkę posypujemy tartym serem i oprószamy delikatnie świeżo zmielonym pieprzem.

Porady

* Czas gotowania fasolki zielonej może być nieznacznie dłuższy niż żółtej. Ja gotowałam obie fasolki w jednym garnku i obie były idealne po 5 minutach gotowania. Ważne, aby pozostały jędrne i chrupkie. * Jeżeli proponową fasolkę potraktujemy jako samodzielne danie to podana porcja będzie odpowiednia dla 2 dorosłych osób, natomiast gdy będzie dodatkiem do dania głównego dla 4 dorosłych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować