Fasolka szparagowa z cebulą i marchewką

4.49 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Dania wychodzi spora porcja, a jest lekkie i dietetyczne. Warzywa to podstawa zbilansowanej diety, jedzmy ich jak najwięcej. Danie może też stanowić dodatek do mięsnego obiadu.

Składniki:

  • (2 porcje):
    • 800g fasolki szparagowej,
    • 200g cebuli,
    • 200g marchewki,
    • 8 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
    • Sok z 1 cytryny,
    • 2,5 łyżki oleju,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Słodka papryka,
    • 2 liście laurowe,
    • 3 ziela angielskie
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Surówki Dania główne

Fasolka szparagowa z cebulą i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałeczki i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie (około 10-15 minut). Odcedzamy ją. Gdy fasola się gotuję to kroimy drobno cebulę. Marchewki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki.
    Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i szklimy ją. Wówczas dodajemy marchew i smażymy 1-2 minuty razem często mieszając. Całość podlewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziela angielskie, dusimy pod przykryciem 10 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i sok z cytryny, mieszamy i dusimy jeszcze 10 minut. Gdy warzywa zmiękną dodajemy przyprawy i doprawiamy do smaku. Możemy jeszcze chwilkę razem pogotować, aby ewentualnie odparować nadmiar wody. Na talerze rozkładamy porcję fasoli i wykładamy porcję duszonej marchewki. Możemy też fasolę dodać do marchewki i wymieszać na patelni. Podajemy na ciepło lub zimno.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować