Dania wychodzi spora porcja, a jest lekkie i dietetyczne. Warzywa to podstawa zbilansowanej diety, jedzmy ich jak najwięcej. Danie może też stanowić dodatek do mięsnego obiadu.
Fasolka szparagowa z cebulą i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałeczki i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie (około 10-15 minut). Odcedzamy ją. Gdy fasola się gotuję to kroimy drobno cebulę. Marchewki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki.
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i szklimy ją. Wówczas dodajemy marchew i smażymy 1-2 minuty razem często mieszając. Całość podlewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziela angielskie, dusimy pod przykryciem 10 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i sok z cytryny, mieszamy i dusimy jeszcze 10 minut. Gdy warzywa zmiękną dodajemy przyprawy i doprawiamy do smaku. Możemy jeszcze chwilkę razem pogotować, aby ewentualnie odparować nadmiar wody. Na talerze rozkładamy porcję fasoli i wykładamy porcję duszonej marchewki. Możemy też fasolę dodać do marchewki i wymieszać na patelni. Podajemy na ciepło lub zimno.
Życzę smacznego
Komentarze