Babeczki z chałwą

4.5 (156 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Smak chałwy, to dla mnie smak, który uwielbiałam będąc dzieckiem - niedostępny, długo oczekiwany.Kojarzy się z wakacjami , Turcją, Grecją...

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki do ciasta kruchego:
    250 g mąki,
    100 g margaryny lub masła,
    2 żółtka,
    szczypta soli,
    1-1,5 łyżki śmietany

    Masa chałwowa:
    100 gram chałwy
    200 ml śmietany kremówki
    2 łyżki serka mascarpone,
    jeden śmietan-fix
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Babeczki Babeczki

Babeczki z chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem, by ciasto nie obeschło.Po schłodzeniu wypełniamy foremki ciastem. Ja rozwałkowuję małe kawałki ciasta, wycinam szklanką i wypełniam otrzymanym "kółeczkiem" ciasta foremkę. Piekę w temperaturze 200 stopni, w nagrzanym piekarniku.
  • 2. 100 gram chałwy rozdrabniam mikserem
    W drugim naczyniu ubijam 200 ml śmietany kremówki, dodaję 2 łyżki serka mascarpone, jeden śmietan-fix, oraz rozdrobnioną chałwę.
    Masą z chałwy wypełniam ostudzone babeczki i ozdabiam wg własnego uznania. Schładzam 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować