Jabłecznik z chałwą

4.5 (170 ocen)

Przepis pochodzi z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji"

Składniki:

  • Ciasto:
    7 jajek
    25 dag margaryny
    1 szklanka cukru pudru
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
    1/2 łyżeczki amoniaku
    1 łyżka kakao

    Ciasto kokosowe:
    10 dag wiórków kokosowych
    4 białka
    1/2 szklanki cukru

    Polewa:
    10 dag margaryny
    1/2 szklanki cukru
    2 - 4 łyżki mleka
    20 dag chałwy (dowolny smak)

    Dodatkowo:
    1 kg jabłek
    1 łyżeczka cynamonu


Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik Desery

Jabłecznik z chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę utrzeć z cukrem, dodając żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, amoniak. Ubić pianę z białek, wymieszać, ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.
  • 2. Ciasto kokosowe:
    Białka ubić, dodając cukier i (na końcu) kokos, lekko wymieszać.
  • 3. Przełożenie:
    Na blaszkę wyłożyć ciasto kakaowe - ciasto kokosowe - rozłożyć starte na tarce o dużych oczkach i odciśnięte jabłka, posypać cynamonem - ciasto białe.
    Upiec w temp. 180*C przez 45 - 50 min.
  • 4. Polewa:
    Margarynę, cukier i mleko rozpuszczamy, następnie dodać pokruszoną chałwę, dokładnie mieszamy i polać ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować