REKLAMA

Jabłecznik z chałwą

wyświetlono: 2537 | dodany do książki kucharskiej: 13 | polecenia: 0

Przepis pochodzi z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji"

opublikowany: 13.12.2014
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Ciasto:
    7 jajek
    25 dag margaryny
    1 szklanka cukru pudru
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
    1/2 łyżeczki amoniaku
    1 łyżka kakao

    Ciasto kokosowe:
    10 dag wiórków kokosowych
    4 białka
    1/2 szklanki cukru

    Polewa:
    10 dag margaryny
    1/2 szklanki cukru
    2 - 4 łyżki mleka
    20 dag chałwy (dowolny smak)

    Dodatkowo:
    1 kg jabłek
    1 łyżeczka cynamonu


Ocena:

(średnia 4.5 z 169 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę utrzeć z cukrem, dodając żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, amoniak. Ubić pianę z białek, wymieszać, ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.
  • 2. Ciasto kokosowe:
    Białka ubić, dodając cukier i (na końcu) kokos, lekko wymieszać.
  • 3. Przełożenie:
    Na blaszkę wyłożyć ciasto kakaowe - ciasto kokosowe - rozłożyć starte na tarce o dużych oczkach i odciśnięte jabłka, posypać cynamonem - ciasto białe.
    Upiec w temp. 180*C przez 45 - 50 min.
  • 4. Polewa:
    Margarynę, cukier i mleko rozpuszczamy, następnie dodać pokruszoną chałwę, dokładnie mieszamy i polać ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Kasia_S Kasia S

Jabłecznik z chałwą i kokosem

Cudowny smak. Ciasto zrobi furorę na niejednej uroczystości.

kategoria: Ciasta jabłecznik Desery opublikowany: 14.10.2013 | wyświetlono: 4003 Książki kucharskie: 12 | Polecenia: 0
Dodane przez: JulkaTomeczek 1dd

Jabłecznik

Przepis mojej mamy na pyszny tradycyjny jabłecznik.

kategoria: Ciasta jabłecznik Desery opublikowany: 02.10.2014 | wyświetlono: 4920 Książki kucharskie: 10 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE