Babka z chałwą

4.5 (153 ocen)

Pyszna i wilgotna "Babka z chałwą". Zapraszam po kawałek ;)

Składniki:

  • Składniki na formę z kominkiem o śred. 23 cm
    1 1/2 szkl mąki pszennej
    4 jajka
    3/4 szkl cukru
    1/2 szkl oleju
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    100 gr chałwy ( u mnie kakaowa )
    esencja waniliowa - jeśli lubimy ;)
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka z chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka razem z cukrem ubijamy na puszysta piankę.
    2. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, esencje waniliową oraz olej. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką do połączenia się składników.
    3. Do wysmarowanej oraz wysypanej bułką tarta formy z kominkiem wlewamy połowę ciasta, następnie wkruszamy bądź układamy kawałki chałwy. Zalewamy reszta ciasta ( ja zostawiłam sobie trochę i dodałam 2 łyżeczki kakao - dzięki temu ładny wzorek powstał na górze ). Następnie skroiłam 3-4 tafelki czekolady deserowej. Piekłam w 200 stopniach ( piekarnik gazowy ) przez 50 minut. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować