Złoty kurczak z rożna

5 (173 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pyszne, soczyste mięso w złocistej skórce. Kurczak z rożna to idealny pomysł na niedzielny lub świąteczny obiad.

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kurczak
    3 łyżki oleju
    1 łyżka płynnego miodu
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka curry
    sól
    pieprz
    gałązka rozmarynu
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Złoty kurczak z rożna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kurczaka dobrze myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy sola oraz pieprzem.

    2. Olej łączymy z miodem, sokiem z cytryny i przyprawą curry. Tak przygotowaną marynatą smarujemy całego kurczaka, także wewnątrz. Na koniec wkładamy do środka gałązkę rozmarynu. Wkładamy do lodówki na około 2 godziny.

    3. Zamarynowanego kurczaka nabijamy na szpikulec. Umieszczamy w rożnie i pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Kurczak Miód Rozmaryn

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować