Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku zagotować bulion z boczkiem, kiełbasą, czosnkiem, cebulą, suszonymi grzybami, liściem laurowym, zielem angielskim i lubczykiem. W trakcie gotowania (po około 20 minutach) wyjąć kiełbasę, wystudzić i pokroić w plastry.
2.Następnie do żurku wlać zakwas i dodać chrzan oraz majeranek. Gdy się zagotuje zupę zabielić śmietaną i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać z pokrojoną kiełbasą oraz cząstkami jajek.
3.Zakwas: Do kamiennego naczynia wsypać 2 szklanki żytniej lub razowej mąki i zalać gorącą, przegotowaną wodą tak, aby uzyskać konsystencję rzadkiego ciasta. Następnie wlać litr letniej wody, dodać skórkę razowego chleba oraz 4-6 ząbków czosnku. Naczynie przykryć gazą i pozostawić w ciepłym miejscu na 3-4 dni.
Komentarze