żurek (błyskawiczny)

0 (0 ocen)

  • 25 min

super sycąca i charakterystyczna w smaku zupa :)

  • 25 min

Składniki:

  • zakwas na żurek (kupuję żurek śląski w butelce 0,5 l)
    30 dag wędzonego boczku
    około 1,2 litra bulionu drobiowego lub warzywnego (może być z kostki)
    5 średnich ziemniaków
    2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 18%
    ewentualnie sól, pieprz biały
    2 duże szczypty majeranku
    jaja na twardo, wg upodobań
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz biały Żur Zakwas

Żurek (błyskawiczny) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, Bulion zagotowujemy, dodajemy podsmażony boczek, pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy je do miękkości, następnie wlewamy zakwas(wlewam około 3/4 butelki, wstrząsnąć porządnie przed wlaniem) często mieszamy dopóki się nie zagotuje, kiedy zgęstnieje, dodajemy przyprawy ( ewentualnie) i roztarty w palcach majeranek, wyłączamy gaz. Po chwili dodajemy śmietanę.

    Na talerzach układamy przekrojone na pół jaja, wlewamy zupkę i gotowe.

Porady

zamiast boczku możemy użyć białej kiełbaski

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować