zakwas na żurek (kupuję żurek śląski w butelce 0,5 l)
30 dag wędzonego boczku
około 1,2 litra bulionu drobiowego lub warzywnego (może być z kostki)
5 średnich ziemniaków
2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 18%
ewentualnie sól, pieprz biały
2 duże szczypty majeranku
jaja na twardo, wg upodobań
Żurek (błyskawiczny) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, Bulion zagotowujemy, dodajemy podsmażony boczek, pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy je do miękkości, następnie wlewamy zakwas(wlewam około 3/4 butelki, wstrząsnąć porządnie przed wlaniem) często mieszamy dopóki się nie zagotuje, kiedy zgęstnieje, dodajemy przyprawy ( ewentualnie) i roztarty w palcach majeranek, wyłączamy gaz. Po chwili dodajemy śmietanę.
Na talerzach układamy przekrojone na pół jaja, wlewamy zupkę i gotowe.
Komentarze