Zupa ziemniaczano - ryżowa z dużą ilością marchwi

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Dobry wieczór dziś późno wstawiam obiad który ugotowałam dla męża no i oczywiście my zjedliśmy przed wyjazdem do córki. Jeżeli nie macie pomysłu na obiad a mianowicie na zupę z wielka przyjemnością podam wam przepis który mam z domu rodzinnego, gdy byliśmy jeszcze mali mama często nam gotowała właśnie taką zupę nazywaliśmy ją " śmieciówka ".

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g ćwiartek z kurczaka,

    60 g pora,

    3 średnie marchewki 330 g,

    4 ziela angielskie,

    2 liście laurowe,

    2 - 3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

    10 małej wielkości ziemniaki,

    5 łyżek ryżu,

    2 kostki magi 4 g każda,

    2 łyżki suszonej włoszczyzny,

    2 łyżki mrożonej lub świeżej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ziemniaczano - ryżowa z dużą ilością marchwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać dwa litry wody dodać umyte ćwiartki kurczaka, suszona włoszczyznę, liście laurowe, ziela angielskie, przyprawę uniwersalną oraz pokrojony por. Całość zagotować następnie zmniejszyć ogień zebrać delikatnie powstałe szumowiny i gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Gdy mięso z ćwiartek jest już prawie miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i wsypać ryż gotować do miękkości ziemniaków oraz ryżu. A w międzyczasie gotowania się zupy na wolnym ogniu obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej marchew
  • zupa 2. Gdy ziemniaki z ryżem są już miękkie wtedy wsypać przygotowana startą marchew zamieszać i pogotować na wolnym ogniu do miękkości dodanej marchwi a w trakcie gotowania dodać kostki magii lub jeżeli ktoś nie posiada można dodać łyżeczkę płynu magii, w czasie gotowania doprawić według swego smaku przyprawą uniwersalną
  • zupa 3. Do gotującej się na wolnym ogniu zupy już doprawionej dodać świeżą lub mrożoną pokrojoną drobno natkę pietruszki chwilę zagotować i zdjąć z ognia. Ugotowana zupa ma posmak słodkawy ze względu na dodaną ilość marchwi. Jeżeli ktoś takiej nie lubi wystarczy zmniejszyć ilość marchwi
  • zupa 4. Gorącą zupę podaną już na talerz można dodatkowo posypać świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Mi ta zupa bardzo smakuje ponieważ wróciły wspomnienia z lat dzieciństwa po za tym jest bardzo zdrowa z uwago na dodany ryż i oczywiście marchew której teraz w tych czasach nie chętnie jedzą dzieci. Zupę z czystym sumieniem polecam, jest dobra nawet na dietę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chleb razowy z ziarnami

To może cię zainteresować