Zupa zielona

2.67 (3 ocen)

  • 5 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Mam dla was kolejną wymyśloną przeze mnie zupę jest wykonana z z młodych liści szpinaku, rukola, roszpunka oraz botwinka, nazwa również jest wymyślona przeze mnie. Wiem że może to niepojęte ale lubię eksperymentować w kuchni

  • 5 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g kości wieprzowych na zupę,

    1 średnia marchew,

    1 mały kawałek pora,

    1 opakowanie mix młode liście szpinak, rukola, roszpunka i botwinka 80 g,

    7 średnich ziemniaków,

    5 łyżek śmietany 18 %,

    1 łyżeczka cukru,

    3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

    4 ziarenka ziela angielskiego,

    2 liście laurowe,

    1 kostka rosołowa - można pominąć
Wystaw ocenę:

2.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa zielona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać 1 litr i 600 ml wody dodać opłukane kości wieprzowe na zupę, pokrojoną dowolnie marchew oraz por również pokrojony jak macie ochotę, całość zagotować zmniejszyć ogień pod garnkiem i zdjąć powstałe szumowiny, gotując na wolnym ogniu dodać ziela angielskie oraz liście laurowe i doprawiając według swego smaku przyprawą uniwersalną. Gdy już mięso na kościach jest prawie miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować do ich pełnej miękkości. Gdy ziemniaki są już wystarczająco miękkie wtedy wyjąć kości do ostygnięcia i wsypać cały opłukany mix zieleniny gotować na wolnym ogniu przez 10 minut
  • zupa 2. W międzyczasie gdy zupa gotuje się na wolnym ogniu wtedy można dodać kostkę rosołową ja daję taka bez konserwantów i przygotować śmietanę, przełożyć ją do salaterki wsypać cukier ( dodając cukier do takiej śmietany nie zważy ona się w zupie ) zalać gorącym wywarem z zupy i rozmieszać do czasu aż nie będzie grudek śmietany. Przygotowaną śmietanę wlać do gotującej się zupy i zagotować przez minutę, zdjąć z ognia i można dodać oskubane z kości kawałki mięsa
  • zupa 3. Ugotowana zupa mojego pomysłu jest bardzo smaczna i aromatyczna a co najważniejsze dzięki zieleninie także zdrowa, jeżeli ktoś nie toleruje śmietany można ją pominąć i ugotować czystą bez dodatku śmietany lub zabielić serkami topionymi, decyzja należy do państwa ale zupkę ugotowaną w ten sposób polecam serdecznie, zapewniam że rodzina będzie zachwycona a i niezły kamuflaż przed dziećmi które nie lubią zielonych warzyw
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować