Zupa jarzynowa pełna zielonych warzyw to pokaźna dawka witamin dodatkowo pełna smaku, podkreślona słonym parmezanem zasmakuje nawet tym którzy za zupami nie przepadają. Polecam.
45 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
½ niedużej cukinii
½ niedużego brokuła
2 średniej wielkości ziemniaki
1 garść zielonej fasolki
1 garść bobu
½ niedużego pora
2 litry domowego bulionu warzywnego
1 garść natki pietruszki
1 łyżeczka soku z limonki
½ szklanki startego parmezanu
1 łyżka oliwy
Sól, pieprz
Zielona zupa jarzynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bób obieramy ostrym nożem ze skórki. Fasolkę płuczemy, obcinamy końcówki, kroimy na pół. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Brokuły dzielimy na małe różyczki. Umytą cukinie kroimy w pól plasterki.
W garnku podgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej pokrojonego w pół plasterki pora.
Kiedy por się zeszkli zalewamy go bulionem. Do bulionu dodajemy pokrojone ziemniaki, bób i fasolkę, wlewamy sok z limonki i gotujemy zupę 10 minut.
Następnie dodajemy różyczki brokuła, a po kolejnych 5 minutach cukinie. Do zupy dodajemy posiekaną natkę pietruszki a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem – gotujemy 1 minutę.
Komentarze