Zupa z zielonych warzyw

4.8 (10 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis na lekką, zdrową i aromatyczną zupę z zielonych warzyw, którą przygotujemy w kilka chwil. Możemy podawać ją w lżejszej wersji lub wzbogacić o śmietanę, jogurt, a także zielone pesto. Świetnym i pożywnym dodatkiem do zupy będzie także jajko ugotowane na twardo, biały ser, starty parmezan lub chipsy z boczku.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 130 g zielonego groszku
    - 130 g zielonej fasolki szparagowej
    - 1 niewielki brokuł
    - 1 mała cukinia
    - 2 ziemniaki
    - 1/3 pora
    - 1,5 łyżki posiekanego koperku
    - 1,5 litra bulionu*
    - 1,5 łyżki masła

    PRZYPRAWY
    - 1/3 łyżeczki kurkumy
    - 1/3 łyżeczki suszonego czosnku
    - 2 szczypty ostrej papryki
    - sól i pieprz do smaku

    * Zupę przygotowałam na bulionie drobiowym, ale w wersji wege świetnie sprawdzi się także intensywny bulion warzywny.
Wystaw ocenę:

4.8 (10 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z zielonych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł dzielimy na różyczki, cukinię i ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki, a z fasolek ocinamy końce i kroimy strączki na dwie lub trzy części. Pokrojony drobno por szklimy na maśle, a następnie dodajemy do niego ziemniaki i smażymy około 3 minut.
  • 2. Do gotującego się bulionu dodajemy kurkumę, czosnek, ostrą paprykę oraz podsmażone ziemniaki i por. Po 5 minutach dodajemy fasolkę, a po kolejnych 5 (od momentu ponownego zagotowania) zielony groszek oraz cukinię i gotujemy następne 5 minut. Po tym czasie dodajemy brokułowe różyczki i gotujemy wszystko jeszcze przez 5 - 6 minut.
  • 3. Na sam koniec dodajemy posiekany drobno koperek i doprawiamy całość solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Zupę możemy zabielić zahartowaną bulionem śmietanką lub podawać "czystą" z kleksem kwaśnej śmietany.

Porady

Warzywa ugotowane al dente zachowują najwięcej wartości odżywczych. Ich stopniowe dodawanie pozwoli uzyskać najlepszy efekt. Młoda zielona fasolka potrzebuje około 15 minut, aby była odpowiednio miękka. Starsze strączki będą potrzebowały kilka minut dłużej. Zielony groszek potrzebuje około 10 minut, a brokuł około 5 minut. Zawsze sprawdzajmy czy nasze warzywa są już odpowiednio miękkie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Zielona fasolka Groszek zielony Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować