Zupa koperkowa z tortellini

4.5 (184 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Delikatna , aromatyczna zupa z mnóstwem kopru. Najlepsza w sezonie , gdy wielkie pęczki kopru z targowych stoisk pachną już z dala. Delikatna ale syta dzięki makaronowi tortellini , idealna na letni obiad.

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 2 ćwiarki z kurczka
    3 marchewki
    2 pietruszki
    1/2 bulwy małego selera
    4 liście laurowe
    1 długa biała część pora
    2 dyże pęczki kopru
    2 łyżki masła klarowanego
    250 g. makaronu tortelinii z serem
    sól , pieprz
    200g. śmietany 18 %
    1 łyżka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zupa koperkowa z tortellini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytego kurczaka zalać zimną wodą gotować ok 30 min , zebrać szumowiny.
    Dodać liście laurowe , obraną i umytą marchew , pietruszkę oraz selera.
    Gotować do miękkości warzyw.
  • 2. Umyty , osuszony koper posiekać , pora przekroić na pół dokładnie opłukać , pokroić w pół plasterki.
    Na patelni rozgrzać masło klarowane , przesmażyć pora , dodać 1 pęczek posiekanego kopru.
    Smażyć 2-3 min co chwila mieszając.
  • 3. Z wywaru wyjąć warzywa , pokroić w małą kostkę , przełożyć ponownie do zupy wraz z usmażonym porem i koprem.
    Dodać makaron tortellini , gotować do jego miękkości.
    Zupę doprawić solą i pieprzem.
  • 4. Śmietanę połączyć z mąką i chochlą wywaru , przelać do garnka , wsypać pozostały pęczek kopru , wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować