zupa z sałaty

4.5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna zupa z różnych gatunków sałaty ogrodowej

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g sałaty, użyłam tego co urosło w ogródku: roszponka, rukola, strzępiasta, masłowa i cykoria liściasta w różnych proporcjach
    2 szalotki
    4 młode ziemniaki
    10-15 dag wędzonego boczku
    szklanka kwaśnej śmietany
    sól
    pieprz
    oregano
    gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z sałaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy.
  • 2. Dodajemy pokrojoną w plasterki szalotkę i ją szklimy.
  • 3. Dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalewamy 1,5 - 2 litrami wody. Gotujemy około 15-20 minut.
  • 4. Kiedy ziemniaki są już miękkie dodajemy drobno poszarpaną sałatę. Gotujemy kilka minut. Zaprawiamy śmietaną doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku oregano, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Porady

Czasem tę zupę podaję z jajkiem sadzonym lub w koszulce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować