500 g sałaty, użyłam tego co urosło w ogródku: roszponka, rukola, strzępiasta, masłowa i cykoria liściasta w różnych proporcjach
2 szalotki
4 młode ziemniaki
10-15 dag wędzonego boczku
szklanka kwaśnej śmietany
sól
pieprz
oregano
gałka muszkatołowa
2.Dodajemy pokrojoną w plasterki szalotkę i ją szklimy.
3.Dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalewamy 1,5 - 2 litrami wody. Gotujemy około 15-20 minut.
4.Kiedy ziemniaki są już miękkie dodajemy drobno poszarpaną sałatę. Gotujemy kilka minut. Zaprawiamy śmietaną doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku oregano, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Porady
Czasem tę zupę podaję z jajkiem sadzonym lub w koszulce.
Komentarze