Zupa, która od zawsze gości w naszym domu i jest pierwszą wigilijną potrawą na świątecznym stole.Tą podawaną na co dzień przyrządzam na bulionie drobiowym, wigilijna grzybowa jest oczywiście postna.
1 godz. 30 min
Składniki:
bulion drobiowy
świeże lub mrożone grzyby leśne (mogą być mieszane u mnie - podgrzybki)
garść suszonych grzybów
1 mała cebula
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu czarnego
łyżka posiekanego lubczyku (ewentualnie suszonego)
ok. łyżeczki suszonego majeranku
sól
pieprz
śmietana
łyżka prawdziwego masła
Zupa z leśnych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przyrządzamy bulion drobiowy (jeśli jest to grzybowa wigilijna bulion nie jest u nas w domu gotowany na mięsie lecz jest z kostki).
2.Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę. Jeśli używamy mrożonych grzybów pozostawiamy je w durszlaku do odmrożenia i ocieknięcia z wody. Suszone grzyby namaczamy w garnuszku z wodą ok. 20 minut.
3.Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Po chwili dodajemy grzyby i smażymy razem ok. 10 minut.
Doprawiamy majerankiem oraz pieprzem.
Przekładamy zawartość patelni do gotującego się bulionu. Dodajemy również suszone grzyby razem z wodą, w której się moczyły.
Dodajemy liście laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie oraz posiekany lubczyk. Gotujemy ok. 60 minut. Po upływie tego czasu wlewamy do zupy śmietanę hartując ją wcześniej odrobiną zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy posypaną odrobiną posiekanego lubczyku wraz z uszkami grzybowymi lub ulubionym makaronem.
Komentarze