Pyszna, delikatna i sycąca zupa z młodych warzyw, mięsistych pomidorów które nadały przyjemnego smaku.Aromatyczna dzięki świeżym ziołom - koperkowi i lubczykowi.
45 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
2 skrzydełka z kurczaka
2 liście laurowe
parę kulek ziela angielskiego
parę kulek czarnego pieprzu
4 młode marchewki
2 młode pietruszki
kawałek selera
8-10 młodych ziemniaków
2 cebulki dymi
4 mięsiste pomidory
0,5 kg. fasolki szparagowej
2 łyżki masła klarowanego
1 pęczek opru
3-4 gałązki lubczyku
sól,pieprz
250ml jogurtu naturalnego
Zupa z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka umyć, zalać ok 2,5l. wody, dodać liscie laurowe , ziele anielsie oraz pieprz w kulkach.
Zagotować, zebrać szumowiny.
2.Warzywa obrać, umyć.
Marchewki pokroić w plastry, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ziemniaki pokroić w kostkę.
Warzywa dodać do wywaru.
3.Pomidory sparzyć, obrać ze skórki,pokroić w kostkę , dymki posiekać drobno
Z fasolki odkroić końce, każdy strąk przeciąć na pół.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić dymki, dodać pomidor a gdy puszczą sok dołożyć fasolkę.
Smażyć kolejne 2-3 min co jakiś czas mieszając.
4.Koper oraz lubczyk posiekać drobno.
Warzywa oraz zioła dołożyć do zupy, gotować do miękkości składników.
Komentarze