Zupa kalafiorowa z fasolką szparagową

4.5 (182 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

w sezonie letnim bardzo często robię taka lekką zupkę, najbardziej zajada się nią moja córka

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 30 dag fasolki szparagowej zielonej
    2 marchewki
    6 skrzydełek z kurczaka
    1 pęczek włoszczyzny
    6 średnich ziemniaków
    0,5 pęczka koperku
    2 gałązki lubczyku
    sól do smaku
    woda
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa kalafiorowa z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka opłukać, przełożyć do garnka. Wlać 3 litry wody i doprowadzić do wrzenia. Gdy na wierzchu pojawią się szumy, zebrać je. Włoszczyznę obrać, opłukać i dodać do skrzydełek razem z lubczykiem i solą. Gotować na średnim ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie. W tym czasie 2 marchewki obrać i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Fasolkę opłukać, odciąć końcówki i pokroić ją w mniejsze kawałki. Z kalafiora odciąć różyczki i opłukać. Koperek opłukać, osuszyć i posiekać. Gdy skrzydełka i warzywa będą miękkie wyjąć je. Do wywaru włożyć pokrojone marchewki, fasolkę i ziemniaki. Gotować do miękkości. 10 minut przed końcem gotowania do zupy dodać kalafior. W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać na gorąco. Na wierzchu posypać koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować