Zupa z czerwonej i białej fasoli zabielona mlekiem

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Dziś przygotowałam zupę według przepisu mojej mamy wyszła przepyszna choć w czasie gotowania nie wygląda zachęcająco to jednak na koniec smak rewelacyjny, zabielając fasolową mlekiem nie mamy wzdęć

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 ćwiartka kurczaka,
    1 średnia marchew,
    5 średniej wielkości ziemniaki,
    2 puszki fasoli 400 g każda czyli biała i czerwona,
    3 ziarenka ziela angielskiego,
    1 liść laurowy,
    2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
    2 łyżki majeranku,
    1 łyżka liści lubczyk - magii,
    2 łyżki natki pietruszki,
    2 szklanki mleka ( szklanka poj. 210 ml ),
    2 łyżki suszonej włoszczyzny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupa fasolowa

Zupa z czerwonej i białej fasoli zabielona mlekiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać półtorej litra wody dodać umytą i pokrojoną na części ćwiartkę z kurczaka oraz marchew pokrojoną według swego uznania, całość pogotować do pół miękkości mięsa, następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, suszoną włoszczyznę ( dla lepszego zapachu zupy ), ziela angielskie, liść laurowy oraz przyprawę uniwersalną gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków
  • zupa 2. Jak już w wywarze mięsnym ziemniaki są wystarczająco miękkie wtedy dodać obie fasole z puszki z całą zawartością i na wolnym ogniu gotować przez dziesięć minut, w trakcie gotowania dodać majeranek pokrojone drobniej liście magii - lubczyka oraz natkę pietruszki. Tak jak pisałam wcześniej zupa z dodana fasolą nie wygląda zachęcająco ale proszę się tym nie zniechęcać
  • zupa 3. Po wyznaczonym czasie gotowania się zupy na wolnym ogniu wlać mleko 3,2 % lub z mniejsza zawartością tłuszczu, zamieszać i zagotować przez pięć minut. Można jeszcze doprawić według swego smaku przyprawą uniwersalną. Zupa wyszła bardzo smaczna i aromatyczna
  • zupa 4. Ugotowaną podałam z kawałkami mięsa gotowanymi razem z zupą, można także ugotować ją zabielając śmietaną lecz mlekiem jest o wiele zdrowsza i nie ma po takiej zupie wzdęć powstałych od fasoli, polecam każdemu kto lubi zupy fasolowe
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować