Zupa z białej fasoli (z puszki)

4.33 (216 ocen)

  • 15 min

Zupa powstała z potrzeby chwili. Wykonanie jest wręcz ekspresowe. Jest smaczna i rozgrzewająca, a co jeszcze ważne - nie droga.

  • 15 min

Składniki:

  • puszka białej fasoli 1 puszka
    marchewki 2 sztuki
    pietruszka 1 sztuka
    kawałek pora 1 sztuka
    masło 1 łyżka
    seler - kawałek 1 sztuka
    ziemniak 1 sztuka
    sól i pieprz (do smaku) 1 szczypta
    lubczyk 2 szczypty
    cząber 1 szczypta
    słodko papryka 2 szczypty
    śmietana 12-18% 4 łyżeczki
    kostka warzywna 1 sztuka
    ziele angielskie w ziarnach 2 sztuki
    liść laurowy 1 sztuka
    pieprz w ziarnach 1 sztuka
    mąka kukurydziana/mąka pszenna 1-2 łyżki 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.33 (216 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z białej fasoli (z puszki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać wodę, lekko posolić, dodać kostkę warzywną, postawić na wolnym ogniu. W tym czasie pokroić oczyszczone: ziemniaka - w kostkę, marchewki - w plastry, pietruszkę - przekroić wzdłuż, seler - dodać w kawałku, 1/4 przygotowanego pora. Wsypać do wody. Dodać przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cząber, lubczyk, słodką paprykę. Gotować aż warzywa będą miękkie. Do zupy dodać fasolę białą z puszki razem z zalewą. Na malej patelni rozpuścić kawałek masła, zeszklić resztę pora (można dodać odrobinę soli - według uznania), wsypać łyżkę mąki kukurydzianej, wymieszać. Wsypać do gotującej się zupy, wymieszać, pogotować przez chwilę. Zupę na talerzu można ozdobić natką pietruszki i łyżeczką śmietanki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kwaśna śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Spróbuj też prostego przepisu na zupę selerową.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować