Zupa buraczkowa zabielona mlekiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dziś niedziela no cóż u większości Polskich rodzin zapewne jest rosół i schabowy a u nas jak zwykle inaczej ponieważ na życzenie córki u której jestem przygotowałam zupę jej ulubioną buraczkową

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 średniej wielkości buraki czerwone,
    5 młodych małych marchewek,
    1 liść pora,
    1 gałązka selera,
    10 średniej wielkości ziemniaków,
    3 ziarenka ziela angielskiego,
    1 liść laurowy,
    1 szklanka mleka ( może być prosto od krowy ),
    0,5 łyżki suszu kopru lub świeżego koperku,
    1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
    1 pęczek natki pietruszki,
    1 porcja rosołowa
    do buraczków :
    3 - 4 łyżki octu,
    2,5 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupa jarzynowa

Zupa buraczkowa zabielona mlekiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • buraczkowa 1. Do dużego garnka wlać trzy i pół litra wody, dodać opłukaną porcję rosołową, buraki obrane umyte i przekrojone na połowę, marchew pokrojoną dowolnie oraz liść pora i gałązkę selera pokrojoną drobniej. Całość zagotować zmniejszyć ogień, zebrać powstałe szumowiny i gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa na porcji i pół miękkości buraków. Po tym czasie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować do ich miękkości na wolnym ogniu w trakcie gotowania wyjąć z wywaru miękkie buraczki i ostudzić je
  • buraczkowa 2. Wyjęte ostudzone buraki zetrzeć na tarce jarzynowej wlać ocet oraz wsypać cukier, całość wymieszać i pozostawić do puszczenia soku przez buraczki. Gdy ziemniaki w wywarze są już wystarczająco miękkie wtedy dodać starte buraki razem z sokiem oraz wkroić natkę pietruszki, chwile pogotować na wolnym ogniu doprawiając przyprawą uniwersalną i octem według swego smaku
  • buraczkowa 3. W międzyczasie gdy zupa się gotuje na wolnym ogniu, mleko rozprowadzić z gorącym wywarem z zupy, zalać gotującą się zupę mlekiem zamieszać wsypać susz kopru i lekko zagotować. Na sam koniec gotowania zupy dodać liść laurowy oraz ziela angielskie, zdjąć z ognia
  • buraczkowa 4. Zupa buraczkowa zabielona mlekiem smakuje inaczej niż zabielona śmietaną tyle że jest zdrowsza niż zabielona śmietaną. Jeżeli ktoś woli bez zabielania wystarczy pominąć ten krok. Buraczkowa to jedna z najbardziej ulubionych zup w naszym domu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować