Zupa z czerwonej fasoli

5 (174 ocen)

Tą zupkę pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa, nauczyłam się ja robić od mojej mamy. Polecam bo jest bardzo pyszna.

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej fasoli
    2 litry wody
    1 marchew
    pół pietruszki
    kawałeczek selera
    1 duży listek laurowy
    4 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    przyprawa w płynie
    majeranek
    natka pietruszki

    zasmażka:
    1 łyżka masła
    2 łyżki mąki
    woda
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z czerwonej fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa z czerwonej fasoli 1. Fasolę czerwoną zalewamy wodą i moczymy przez noc.

    Rano zlewamy wodę.
  • Zupa z czerwonej fasoli 2. Przygotowujemy sobie wszystkie warzywa i odsączoną fasolę.
  • Zupa z czerwonej fasoli 3. Do garnka wlewamy świeżą wodę i wsypujemy do niej fasolę, dodajemy warzywa pokrojone w drobną kostkę, listek laurowy i sól. Gotujemy aż fasola będzie miękka. Wtedy robimy zasmażkę: roztapiamy masło, dodajemy mąkę i smażymy na złoty kolor, dajemy troszeczkę zimnej wody, mieszamy i wlewamy zasmażkę do zupy. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą, majerankiem, przyprawą w płynie, a na sam koniec dajemy natkę pietruszki.

    Możemy ozdobić świeżymi listkami bazylii .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch Fasola czerwona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować