Zupa krem z białej fasoli

4.5 (199 ocen)

  • 30 min

Aksamitna zupa z białej fasoli zmiksowana na gładki krem doskonale syci i może być jednogarnkowym daniem obiadowym. Można dodać do niej kawałek kiełbaski, wtedy nawet głodomory się najedzą.

  • 30 min

Składniki:

  • • 2 szklanki ugotowanej białej fasoli
    • 1 cebula
    • 1/2 małego pora
    • kawałek selera
    • 2 pietruszki
    • 4 ziemniaki
    • 2 ząbki czosnku
    • 3 liście laurowe
    • sól, pieprz,
    • 5 łyżek oleju do smażenia
    • 1/2 szklanki śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Zupa fasolowa

Zupa krem z białej fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pora i czosnek w plasterki.
    • Seler i pietruszkę obrać i pokroić w talarki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
    • Rozgrzać 5 łyżek oleju, wrzucić cebulę, por i podsmażyć, dodać czosnek, pietruszkę, seler. Podsmażyć ok. 1 minuty.
    • Wlać ok. 1 litra gorącej wody, dodać sól, pieprz, liście laurowe, gotować ok. 10 minut.
    • Do zupy wrzucić ziemniaki i ugotowaną fasolę. Gotować do miękkości warzyw.
    • Z zupy wyjąć liście laurowe i zmiksować ją na gładki krem.
    • Dolać śmietankę, doprawić solą i pieprzem.
    • Rozlać na talerze i udekorować zieloną pietruszką.

Porady

Jeśli nie macie czasu gotować fasoli, to można użyć fasoli z puszki razem z wodą, w której jest zamknięta. Taka zupa smakuje również z czosnkowymi grzankami. Jeśli zupa jest za gęsta, można dolać trochę wody lub mleka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować