Wigilijna zupa grzybowa z grzybowymi pierożkami wonton

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Mocno grzybowa, niezwykle aromatyczna, pachnąca lasem i grzybami zupa to świetny pomysł na potrawę wigilijną. Podana z zakręconymi, nafaszerowanymi grzybami połączonymi z delikatnie ostrą cebulką sakiewkami z pewnością swym aromatem podkreśli niezwykłość świątecznego wieczoru i smak naszej kolacji. To obok barszczu z uszkami najpopularniejsza zupa serwowana na wigilijnym stole.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Zupa grzybowa:
    70g suszonych grzybów (podgrzybków, borowików, maślaków)
    25g suszonych grzybów zmielonych do postaci proszku
    1 cebula
    3 marchewki
    1 pietruszka
    1 kawałek selera
    15cm pora
    1,5l bulionu warzywnego
    5 ziela angielskiego
    6 ziaren czarnego pieprzu
    4 listki laurowe
    80ml śmietany 30%
    3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
    2 łyżki oleju
    2 łyżki masła
    sól
    pieprz

    Farsz do pierożków wonton:
    45g suszonych borowików
    35g suszonych podgrzybków
    10 sztuk dużych pieczarek
    1cebula
    2 łyżki masła
    sól
    pieprz

    Ciasto na pierożki wonton:
    350g maki pszennej
    2 jajka
    100ml letniej wody
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa grzybowa Pierogi

Wigilijna zupa grzybowa z grzybowymi pierożkami wonton - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wigilijna zupa grzybowa z grzybowymi pierożkami wonton 1. Zupa grzybowa:
    Suszony grzyby zalać wodą i odstawić na około 6 godzin, a najlepiej zostawić na całą noc. Po tym czasie odcedzić i pokroić w paski. Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na maśle wymieszanym z olejem. Dodać marchew, pietruszkę i chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojone grzyby, grzyby w proszku, por, seler, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i zalać bulionem warzywnym. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 1 godzinę, doprawić solą, pieprzem i wlać zahartowaną śmietanę. Chwilkę gotować na małym ogniu, dodać natkę z pietruszki i całość dokładnie wymieszać.
  • Wigilijna zupa grzybowa z grzybowymi pierożkami wonton 2. Farsz do pierożków wonton:
    Suszone grzyby zalać wodą i odstawić na 6 godzin lub całą noc. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić na połówki. Po tym czasie pieczarki i namoczone, odsączone grzyby zmielić maszynką do mielenia mięsa o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać, zrumienić na rozgrzanym maśle, dodać zmielone grzyby z pieczarkami i całość smażyć na wolnym ogniu przez około 10-15minut. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
  • Wigilijna zupa grzybowa z grzybowymi pierożkami wonton 3. Ciasto na pierożki wonton:
    Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, jajka i stopniowo wlewać letnią wodę cały czas wyrabiać mikserem (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się elastyczne. Ciasto podzielić na dwie części, uformować z nich kulę i odstawić na około 20minut. Po tym czasie każdą z kul rozwałkować i pociąć na kwadraty. Na każdym kwadracie układać po łyżce farszu grzybowego i zlepić w pierożki wonton. Gotowe sakiewki wrzucić na gotującą, osoloną wodę, gotować kilka minut na wolnym ogniu aż do wypłynięcia. Po wypłynięciu gotować jeszcze kilka minut.
  • Wigilijna zupa grzybowa z grzybowymi pierożkami wonton 4. Zupę grzybową podawać z grzybowymi pierożkami wonton.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować