3-4 plastry karkówki
2 kostki bulionwe drobiowe
1-2 młode marchewki pokrojone w kostkę
10 strąków młodej fasolki szparagowej pokrojonej na kawałki
1 gruby plaster cukinii pokrojonej w kostkę
2 młode kalarepki pokrojone w kostkę
Kilka malutkich szalotek pokrojonych w kosteczkę
Kilka małych młodych ziemniaczków pokrojonych w kostkę
Zielenina związana w pęczek nitką bawełnianą/zielony lisć z pora, 1 łodyżka z selera, natki pietruszki i 2 łodyżki kopru
1 duży listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
Zmielony pieprz
przyprawa uniwersalna, oregano, czosnek granulowany
Smietanka słodka do zabielenia
Posiekany koperek.
Zupa wiosenna z kalarepki i fasolki szparagowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zalać wodą, zagotować, zebrać szumowiny i zmniejszyć ogień.
Następnie wrzucić w/w składniki i gotować do miękkosci.
Gdy zielenina odda swoje smaki wyjąć ją z zupy.
Na końcu zabielić smietanką, doprawić do smaku i posypać koperkiem.
Porady
Mięso można wyjąć z zupy, przyprawić Jarzynką, pieprzem, czosnkiem i zrumienić. Odzielnie ugotować kilka ziemniaków i posypać je koperkiem
Komentarze