Zupa szwejka

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przed Sylwestrem warto zjeść coś pożywnego. ;)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - bulion drobiowy / rosół: 2 litry
    - serek topiony pieczarkowy: 300 gramów
    - pieczarki: 250 gramów
    - lubczyk świeży - pęczek: 1 pęczek
    - mięso mielone: 500 gramów
    - kabanosy: 4 sztuki
    - boczek surowy lub wedzony: 200 gramów
    - por: 1 sztuka
    - masło osełka: 50 gramów
    - sól morska gruba: 2 łyżeczki
    - pieprz czarny świeżo mielony: 3 łyżeczki
    - białe wino: 1 szklanka
    - pokruszone liście laurowe: 2 sztuki
    - jajko kurze,: 1 sztuka
    - parmezan tarty: 4 łyżki
    - czosnek- zabek: 3 ząbki
    - śmietanka kremówka30%: 300 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion Ser

Zupa szwejka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy bulion drobiowy, wkładamy kawałek boczku oraz liście laurowe. Gotujemy na niewielkim ogniu przez piętnaście minut.

    Na maśle podsmażamy drobno posiekanego pora z pieczarkami, kiedy się zeszklą dodajemy pokrojone kabanosy.
    Z bulionu wyciągamy boczek, kroimy w kosteczkę i dodajemy na patelnię.

    Do mięsa mielonego dodajemy parmezan, jajko oraz starte ząbki czosnku. Doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu i formujemy niewielkie kuleczki.
  • 2. Do gotującego się bulionu wrzucamy mięsne kuleczki, wlewamy śmietankę oraz białe wino.

    Kiedy zupa ponownie zacznie wrzeć dodajemy rozdrobniony serek topiony, posiekany pęczek lubczyku i doprawiamy pozostałą solą oraz pieprzem.

    Zupę gotujemy przez trzydzieści minut na niewielkim ogniu. Podajemy z grzanką serową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować