1.Do garnka wlewamy bulion drobiowy, wkładamy kawałek boczku oraz liście laurowe. Gotujemy na niewielkim ogniu przez piętnaście minut.
Na maśle podsmażamy drobno posiekanego pora z pieczarkami, kiedy się zeszklą dodajemy pokrojone kabanosy.
Z bulionu wyciągamy boczek, kroimy w kosteczkę i dodajemy na patelnię.
Do mięsa mielonego dodajemy parmezan, jajko oraz starte ząbki czosnku. Doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu i formujemy niewielkie kuleczki.
2.Do gotującego się bulionu wrzucamy mięsne kuleczki, wlewamy śmietankę oraz białe wino.
Kiedy zupa ponownie zacznie wrzeć dodajemy rozdrobniony serek topiony, posiekany pęczek lubczyku i doprawiamy pozostałą solą oraz pieprzem.
Zupę gotujemy przez trzydzieści minut na niewielkim ogniu. Podajemy z grzanką serową.
Komentarze