Zupa szczawiowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zupa szczawiowa to jedna z ulubionych zup mojego męża.
Kiedy tylko pojawi się pierwszy szczaw to ta zupa koniecznie musi być ugotowana.
Oto mój przepis na taką zupkę szczawiową.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • bulion drobiowo -warzywny 1,5 - 2 litra,
    szczaw 300 g,
    chrzan 1,5 - 2 łyżek ( można mniej ),
    ser żółty 150 g,
    śmietana 30 % 200 ml,
    gałka muszkatołowa 1 płaska łyżeczka,
    sól i pieprz do smaku,
    jajka ugotowane na twardo ( u mnie 1 jajko na 1 porcję ),

    dodatkowo w razie potrzeby;
    sok z cytryny 2 -3 łyżki,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion Jajko Ser

Zupa szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa szczawiowa 1. Ugotować wywar drobiowo - warzywny.
    Szczaw dokładnie wypłukać kilka razy w zimnej wodzie, następnie pokroić w drobniejsze kawałki.
    Pokrojony szczaw połączyć w garnku z wywarem, dodać chrzan tarty.
    Doprowadzić do zagotowania.
    Zmniejszyć ogień, tak aby zupa wolniutko się gotowała.
    Dodać starty na tarce o dużych oczkach ser żółty delikatnie wymieszać.
    Połowę śmietany dokładnie wymieszać z mąką, a następnie dodać do zupy.
    Gotować około 10 - 15 minut, doprawić do smaku gałką muszkatołową, a w razie potrzeby pieprzem i solą.
    Na końcu dodać pozostałą śmietanę.

    Zupę wlać do talerzy, dodać obrane pokrojone połówki jajek.

Porady

W razie potrzeby gdyby zupa była za mało kwaśna dodać do smaku soku z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować