Zupa " Ratatuj "

2.6 (5 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś przedstawiam wam przepis na moją zupę " ratatuj " czyli zupa bez mięsa z tego co było w lodówce, to tak zwana biedna zupa za to bardzo smaczna polecam każdemu kto tylko lubi zupy

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 12 plastrów kiełbasy żywieckiej z szynki,

    100 g tłuszczu z kaczki,

    8 mniejszych ziemniaków,

    1 opakowanie mix z czerwoną kapustą 250 g,

    165 g śmietany 18 % - 0,5 dużego kubka,

    1 łyżeczka cukru,

    1 mały pęczek świeżej natki pietruszki i kopru,

    4 ziarenka ziela angielskiego,

    2 małe liście laurowe,

    2 oryginalne kostki magii każda 4 g,

    2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
Wystaw ocenę:

2.6 (5 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa " ratatuj " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać półtora litra wody, wsypać przyprawę uniwersalną, dodać tłuszcz swojskiej kaczki lub 2 łyżki smalcu z kaczki który można zakupić w sklepie, jeśli ktoś woli mięso również można dodać z tym że wtedy wydłuży się czas gotowania zupy. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować wywar do miękkości ziemniaków na średnim ogniu. W międzyczasie gdy wywar się gotuje na suchą patelnię dodać kiełbasę żywiecką pokrojoną w jak najcięższe plasterki i podsmażyć ją na rumiany kolor
  • zupa 2. Gdy ziemniaki w gotującym się wywarze są już miękkie wtedy dodać przygotowany mix z czerwoną kapustą i pogotować je chwilę na wolnym ogniu do miękkości, jak są już miękkie dodać przygotowaną kiełbasę można dać więcej, również chwilę pogotować do zmiany koloru zupy w trakcie gotowania doprawić do smaku oraz dodać oryginalne kostki magii. Pod koniec jak już zupa ma ładny kolorek dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i kopru oraz dodać ziela angielskie i liście laurowe
  • zupa 3. W międzyczasie gdy zupa gotuje się na bardzo wolnym ogniu przygotować śmietanę, do kubka w którym mamy śmietanę dodać łyżeczkę cukru oraz kilka łyżek gorącego wywaru z zupy i wymieszać za pomocą łyżki do czasu aż nie będzie grudek od śmietany, tak przygotowaną śmietanę wlać do gotującej się zupy i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zważyła leciutko zagotować i zdjąć z ognia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować