Ratatouille / Ratatuj

4.5 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 35 min

Ratatuj to po prostu prowansalskie, warzywne leczo, bez grama mięcha (ku mej uciesze)."Znakiem rozpoznawczym" potrawy jest cudowny zapach ziół. Idealnie smakuje z bagietką czy też innym pieczywem. Dobrze sprawdzi się jako dodatek do mięsa czy też ryby.

  • 35 min

Składniki:

  • bakłażan
    2 małe zielone cukinie
    1 czerwona papryka
    1 żółta papryka
    2-3 pomidory
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    tłuszcz do smażenia
    sól, pieprz
    tymianek i zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ratatouille / ratatuj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa pokroić w średniej wielkości kostkę.
    W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz (2-3 łyżki) i wrzucić paprykę.
    Po paru minutach dorzucić cebulę i czosnek, smażyć, aż cebula sie zeszkli, po czym dodać resztę warzyw oraz przyprawy- 2 łyżki ziół prowansalskich, 1 łyżeczkę tymianku, sól i pieprz. (w trakcie duszenia można doprawiać).
    Całość dobrze wymieszać, dusić pod przykrywką ok 20 min, aż wszystkie warzywa będą zadowalająco miękkie, ale nie rozgotowane! Nie ma nic gorszego, niż rozgotowana warzywna paciaja.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować