Francuskie ratatuj

4.5 (155 ocen)

przepyszne klasyczne danie jednogarnkowe rodem z Francji

Składniki:



  • 300 g boczku wędzonego
    2 duże cebule
    3 ząbki czosnku
    2 żółte papryki
    2 czerwone papryki
    3 cukinie
    1 bakłażan
    8 pomidorów
    2 łyżki oleju
    sól i pieprz do smaku
    słodka i ostra papryka do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Francuskie ratatuj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i lekko podsmażyć. Cebule pokroić w kostkę. Wrzucić do boczku. Smażyć razem. dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

    Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion. pokroić w dużą kostkę i wrzucić do boczku i cebuli. Smażyć.

    Cukinię umyć, odciąć końce i pokroić w dużą kostkę. wrzucić do rondla i dusić razem.

    Bakłażana umyć, osuszyć, pokroić w plastry, posolić z obu stron i odstawić na 20 minut. w tym czasie pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. całą potrawę przerzucić do garnka, dodać pomidory. dusić. Bakłażana opłukać, pokroić w ćwiartki i wrzucić na patelnie z 2 łyżkami oleju. Przesmażyć. dodać do garnka. Całość doprawić solą, pieprzem i papryką słodką oraz ostrą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować