Francuskie ratatuj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i lekko podsmażyć. Cebule pokroić w kostkę. Wrzucić do boczku. Smażyć razem. dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion. pokroić w dużą kostkę i wrzucić do boczku i cebuli. Smażyć.
Cukinię umyć, odciąć końce i pokroić w dużą kostkę. wrzucić do rondla i dusić razem.
Bakłażana umyć, osuszyć, pokroić w plastry, posolić z obu stron i odstawić na 20 minut. w tym czasie pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. całą potrawę przerzucić do garnka, dodać pomidory. dusić. Bakłażana opłukać, pokroić w ćwiartki i wrzucić na patelnie z 2 łyżkami oleju. Przesmażyć. dodać do garnka. Całość doprawić solą, pieprzem i papryką słodką oraz ostrą.
Komentarze