Ratatuj

4.5 (151 ocen)

  • 30 min

Pyszne warzywne danie, które należy zrobić przynajmniej raz w roku :)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 średni bakłażan (ok.350 g)
    1 średnia cukinia (ok.500 g)
    1 czerwona papryka
    1 duża cebula
    400 g pomidorów
    sól
    pieprz
    tymianek
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ratatouille

Ratatuj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażan pokroić w ok. 0,5 cm plasterki, rozłożyć na ręczniku papierowym, posolić, odstawić na ok. 10 minut. Po tym czasie osuszyć ręcznikiem papierowym z soku. Pokroić w dużą kostkę, ok. 3x3 cm.
  • 2. Cebulę pokroić w niedużą kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, lekko zeszklić
  • 3. Pomidory pokroić w kostkę, dodać do cebuli, posmażyć razem ok. 3 minut.
  • 4. Cukinię pokroić w ćwierćplasterki, a paprykę pokroić w paski. Wrzucić do cebuli razem z bakłażanem. Wymieszać.
  • 5. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Dusić ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować