Zupa pomidorowa z sakiewką

0 (0 ocen)

Zupa na świeżych pomidorach z dodatkiem pierożka nadziewanego pieczarkami, serem i prażoną cebulką.

Składniki:

  • Dla 6 osób

    Zupa:
    2l bulionu warzywno drobiowego
    7 pomidorów
    2 ząbki czosnku
    100ml przecieru pomidorowego
    1 łyżka śmietany 18%
    1 łyżka mąki
    sól, pieprz do smaku

    Pierożki:
    300g mąki
    1 szklanka gorącej wody
    1 płaska łyżeczka soli
    2 łyżki oleju rzepakowego
    300g pieczarek
    6 łyżek prażonej cebulki
    6 plasterków szynki
    6 łyżeczek przecieru pomidorowego
    1 kulka sera mozzarella
    1 łyżka margaryny zwykłej
    suszone zioła prowansalskie
    oliwa z oliwek

    Dodatkowo:
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pomidorowa z sakiewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zupa:
    Pomidory myjemy, przekładamy do garnka wraz z czosnkiem i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości ok 1 godzinę, po czym odcedzamy i przecieramy przez sito do bulionu. Gotujemy ponownie na małym ogniu. Śmietanę oraz przecier mieszamy ze sobą, hartujemy odrobiną zupy i dodajemy do całości. Mąkę mieszamy z odrobiną zimnej wody i także dodajemy do zupy, by troszeczkę ją zagęścić- jeśli nie chcemy możemy pominąć ten krok. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • 2. Pierożki:
    Mąkę mieszamy z solą, powoli dodajemy wodę cały czas siekając ciasto. Na końcu dodajemy olej i wyrabiamy gładkie ciasto. Wałkujemy na grubość ok 5mm i wycinamy 6 dużych krążków o średnicy ok 15cm. Każdy krążek smarujemy łyżeczką przecieru, posypujemy odrobiną ziół prowansalskich. Pieczarki smażymy na margarynie z odrobiną soli. Wykładamy na wycięte i posmarowane krążki, posypujemy prażoną cebulką, układamy plasterek wędliny i sera mozzarelli. Zlepiamy ciasto do góry, tworząc sakiewki. Wierzchołek delikatnie zlepiamy, by nie był za gruby, ale też by się nam nie przedarł. Pierożki gotujemy w osolonej wodzie ok 15 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Każdy polewamy odrobiną oliwy z oliwek.
  • 3. Każdy pierożek wykładamy na talerz i polewamy ciepłą zupą pomidorową. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować