Zupa pomidorowa

0 (0 ocen)

  • 50 min

Ogólnie jestem zupowym łakomczuchem. Przepis na sycącą zdrową zupę pomidorową z kaszą jaglaną to świetna alternatywa dla tradycyjnej pomidorówki z ryżem bądź makaronem

  • 50 min

Składniki:

  • - pierś z kurczaka - 1 podwójna
    - marchewka - 2 szt
    - pietruszka - 2 szt
    - cebula - 1 szt
    - kasza jaglana - 1/2 szkl
    - sok pomidorowy - 1 szt - u mnie 330 ml-owa butelka
    - przecier pomidorowy - 3 łyżeczki
    - olej kokosowy - 1 łyżeczka
    - jogurt naturalny - 3 łyżki - u mnie Bakoma
    - sól, pieprz, suszone warzywa
    - ziele angielskie, liść laurowy
    - koperek - 1 pęczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Sok

Zupa pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1q2taxc 1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy w garnku na rozgrzanym oleju kokosowym. Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i wkładamy do garnka. Marchewki i pietruszki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mięsa. Do garnka dodajemy kaszę jaglaną, ziele angielskie, liść laurowy, suszone warzywa i zalewamy 3 litrami przegotowanej wody. Wywar gotujemy do momentu uzyskania miękkości mięsa i warzyw co pewien czas mieszając aby kasza nie przywarła do dna garnka.
  • image-10agrb9 2. Z wywaru odcedzamy warzywa i mięso. Gdy lekko ostygną warzywa trzemy na tarce o dużych oczkach, a mięso kroimy w kostkę lub paseczki. Do wywaru z kaszą dodajemy sok i przecier pomidorowy. Gdy wszystko razem chwilę się pogotuje, zupę zabielamy jogurtem naturalnym, przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy starte warzywa i pokrojone mięso. Na koniec do zupy dodajemy drobno posiekany koperek. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować