Zupa kaszubska

4.49 (160 ocen)

Kuchnia kaszubska charakteryzuje się bogactwem lasów, jezior, sadów, łąk i pól. Jest to kuchnia smaczna, sezonowa i łatwa w przygotowaniu. Gospodynie na wszelki sposób próbowały urozmaicić posiłki. Zupa od zawsze była podstawą ciepłych dań. Dzięki hojności runa leśnego w postaci grzybów, powstała ta

Składniki:

  • 1,5 litra wody
    300 g ziemniaków
    250 g włoszczyzny paski (mrożonka)
    300 g zupy grzybowej (mrożonka)
    300 g boczku wędzonego
    2 cebule
    Ziele angielskie (4 szt)
    Liść laurowy (2 szt)
    Sól
    Pieprz
    1 łyżeczka majeranku
    2 łyżki śmietany 18%
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Zupy Napoje Sok

Zupa kaszubska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku gotujemy wodę, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i włoszczyznę. Dodajemy zupę grzybową. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebulę kroimy w kosteczkę, boczek w paski. Podsmażamy na patelni. Do zupy wsypujemy ziemniaki i boczek z cebulką. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Pod koniec wlewamy zahartowaną śmietanę. Dekorujemy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować