Sałatka z łososiem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pomysł na tą sałatkę znalazłam w książeczce z przepisami jaką otrzymałam jako dodatek do zakupów. Sałatkę lekko zmodyfikowałam pozbywając się ze składników majonezu. Sałatka wygląda efektownie i pysznie smakuje.

  • 20 min

Składniki:

  • - makaron penne - 1 opak - 500 g
    - brokuły - 1 opak - 450 g - ja użyłam mrożonych brokułów
    - łosoś w sosie własnym - 1 puszka - użyłam łososia z firmy Graal
    - jogurt naturalny - 1 duży kubek - użyłam jogurtu Danone
    - mleko 2% - 50 ml
    - czosnek - 3 ząbki
    - płatki migdałowe - 1 opak - 75 g
    - sól, pieprz kolorowy

Sałatka z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-16a4exl 1. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni na złoty kolor. Po uprażeniu odstawiamy do wystygnięcia. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Brokuly również gotujemy w osolonej wodzie ok 5 minut aby były al'dente. Po ugotowaniu makaron i brokułami odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Jogurt naturalny łączymy z mlekiem, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawiamy solą oraz kolorowym pieprzem.
  • image-15qxomp 2. Na spód szklanego naczynia wysypujemy makaron, następnie odcedzony z zalewy i rozdrobniony łosoś, a na koniec brokuły (ja większe różyczki pokroiłam na mniejsze). Całość polewamy sosem i posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi. Sałatkę najlepiej posypać płatkami przed samym podaniem na stół aby nie namokły. Smacznego:)

Porady

zamiast jogurtu naturalnego można użyć majonezu bądź użyć tego i tego w proporcjach 1:1.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy