Kolorowy kociołek

4.5 (177 ocen)

  • 45 min

Pyszny i sycący kociołek mięsno-warzywny z kaszą bulgur.

  • 45 min

Składniki:

  • - schab - 2 plastry
    - kasza bulgur - 200 g
    - papryka - 2 szt - 1x zielona i 1x czerwona
    - cebula - 1 szt
    - kalafior - 1/2 szt
    - koperek - 1 pęczek
    - olej - 1 łyżeczka
    - sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do wieprzowiny
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kolorowy kociołek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0go8bf5 1. Schab myjemy, oczyszczamy z błon, kroimy na mniejsze kawałki, całość oprószamy przyprawą do wieprzowiny i odstawiamy. Papryki i kalafior myjemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w dowolny kształt - u mnie pół paseczki. Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki. W rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso i warzywa oprócz kalafiora. Gdy mięso z warzywami lekko się podsmaży dodajemy kaszę bulgur i całość mieszamy.
  • image-0fotx28 2. Następnie do zawartości rondla dolewamy ok 200 ml wody i pozwalamy całości się dusić. Gdy woda odparuje, dodajemy kalafior i ponownie zalewamy ok 150-200 ml wody. Gdy woda ponownie odparuje kociołek przyprawiamy według uznania i dodajemy drobno posiekany koperek. Smacznego:)

Porady

zamiast kaszy bulgur można użyć kaszy jęczmiennej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować