Mam dziś dla was przepis na pyszną zupę ogórkową, zapraszam do zapoznania się z przepisem
10 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 kości schabowe na zupy,
1 łyżka oleju lub smalcu gęsiego albo z kaczki,
3 łyżki suszonych warzyw,
1 łyżka przyprawy uniwersalnej,
1 duża marchew,
3 plastry korzenia selera,
1 mały liść pora,
2 liście laurowe,
5 ziarenek ziela angielskiego,
8 - 10 średniej wielkości ziemniaków,
6 średnich ogórków małosolnych,
4 łyżki ryżu,
0,5 szklanki soku z ogórków małosolnych,
0,5 dużego kubka śmietany 18 % lub mała śmietana,
0,5 łyżeczki cukru,
1 pęczek lub garść świeżego lub mrożonego kopru,
1 szklanka to poj. 250 ml
Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać dwa litry wody dodać kości schabowe odpowiednie na zupę oraz marchew i seler oraz pokrojony liść pora. Zagotować i na wolnym ogniu gotować do miękkości mięsa na kościach, następnie zebrać szumowiny i wsypać suszone warzywa, przyprawę uniwersalną oraz dodać ziela i liście laurowe. Gdy mięso na kościach jest już miękkie wyjąć je z wywaru i dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz wsypać ryż, gotować do ich miękkości a w czasie gotowania zetrzeć na tarce jarzynowej ogórki małosolne
2.Jak ziemniaki z ryżem są już miękkie dodać starte ogórki oraz sok ogórkowy, doprawić do smaku przyprawą uniwersalną i chwile pogotować, w miedzy czasie przygotować śmietanę z cukrem i gorącym wywarem z zupy
3.Wlać przygotowaną śmietanę zamieszać chwilę zagotować a na koniec dodać drobno pokrojony koper i zdjąć z ognia
Komentarze