PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Zupa z ogórków małosolnychhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0002/42/65ef35a9ab58306700caad5013c5af9fb5ebbf85.jpeg16001200http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zupa-z-ogorkow-malosolnych-4
1.5l wody
500g ogórków małosolnych (3-4 dniowych)
1 marchew
4 spore ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
łyżka masła
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
tymianek
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
opcjonalnie: 4 jajka ugotowane na twardo
Sposób przygotowania przepisu:
Zupa z ogórków małosolnych
1.
Marchew i ogórki małosolne zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
Wodę zagotować. Gdy będzie wrzeć, dodać marchew, ogórki i ziemniaki. Dorzucić ziele angielskie i liść laurowy. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Gotować na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
2.
Na patelnie rozgrzać masło. Przesmażyć na nim krótko posiekaną cebulę i czosnek, dodać do ugotowanych warzyw wraz z jogurtem naturalnym. Dokładnie wymieszać, gotować jeszcze z 5 minut.
3.
Zupę podawać najlepiej w temperaturze letniej.
W razie potrzeby podawać z ugotowanymi i pokrojonymi jajkami.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze